Havetips til oktober

I oktober falder haven til ro. Planter og dyr forbereder sig på vinteren. Græskarrene er modne, pindsvin leder efter et sted at dvale, vegetationen går i stå, og der er masser af arbejde at udføre.

I blomsterkanten
Hvis du stadig ønsker eller skal gøde, så vælg en organisk gødning, der langsomt afgiver stofferne. Hvis du ønsker et alternativ, skal du vælge en gødning med lavt nitrogenindhold. Nitrogen fremmer vækst, og det vil du gerne forhindre. I oktober vil du gerne have, at planter er stærke og klar til vinteren. Vækst svækker faktisk planten i denne periode.

Invester i stedet i sund jord og kompost på dine grænser. Et par centimeter tykt er godt. Din egen kompost fra kompostbunken er nu som regel klar til brug. Fjern komposten fra spanden eller dyngen og sigt de grove kviste fra. Et lag døde blade på den bare jord er godt for jorden og jordlivet. Du beskytter også frostfølsomme planter med dette lag. Hvis du har træer i din gård eller på gaden, hvor du bor, så saml de visne blade for at lægge dem i dine border.

Du kan stadig plante forårsløg i oktober. Overvej også separate arter som Scilla.

Der er masser af stedsegrønne planter, der er smukke i oktober. For eksempel krydderurter som rosmarin og laurbær og enebær, vedbend (også med brogede blade) og lyng. Hvis du ikke allerede har dem i din have, så plant et par stykker nu. Eller vælg planter med smukke, slående efterårsfarver, såsom ahorn og virginia-ranke.

Japansk ahorn
Du kan tage stiklinger fra træagtige prydbuske om efteråret. Fx fra liguster, ribs, forsythia og kornel. At lave stiklinger er meget nemt. Tag enårige grene, der er mellem 0,5 og 1 cm tykke, og klip grenene i 20 cm stykker. Læg den i jorden, eventuelt med lidt skærepulver i enderne.

Plantemateriale, der ikke vokser i containere, kan nu gå i jorden. Tænk på rodklumpsplanter og træer som hassel-, kristtorn- og hækplanter.

Planter, der er vokset ud af dem, kan deles og transplanteres i oktober. Såsom hortensia eller Rudbeckia, men faktisk gælder det alle blomstrende stauder.

Plant vinterblomster som hellebore, vinterjasmin, vinterkaprifolier og den vinterblomstrende skovvin Clematis ‘Fregner’. Troldnød Hamamelis er også en vinterblomster. De beriger din have med duft og farve om vinteren og er en fødekilde for især bier til at komme igennem vinteren.

Baldeplanter som Agapanthus, Oleander og pelargonier kan ikke tåle frost. Tag dem indendørs til et køligt, men ikke mørkt sted. Om vinteren giver du dem begrænset vand. Placer hårdføre planter udenfor i en potte, såsom krysantemum og vinterstedmoderblomster.

Dahliaer og andre knoldplanter, såsom gladioler, har set bedre dage. Fjern nu knoldene fra jorden og lad dem overvintre på en avis i skuret.

Nogle stauder formerede sig kraftigt i sidste sæson og ‘går’ gennem haven, såsom lungeurt, liljekonval og vores søde dames ørte. Du kan transplantere disse sorter i oktober, hvis der er for mange planter på ét sted.

beskæring
Klatreroser kan nu beskæres. Du kan også beskære de fleste hække nu. Kirsebær, ferskner og blommer beskæres i oktober eller november.

Dammen
For meget bladfald er dårligt for vandkvaliteten i dammen. Stræk et net over det for at fange blade. Om efteråret falder livet i dammen til ro i silt på bunden. Forstyr ikke dette for meget. Fjern tilgroede planter og overskydende døde planterester, men fjern ikke slam. Nogle sorter er ikke hårdføre, såsom vandhyacint. Dette vil ikke tillade dig at gå i dvale i dammen. Læg planten i en spand med vand et sted, hvor den ikke fryser, f.eks. mod husets facade.

Græsplænen
Græsset fortsætter med at vokse ved temperaturer over 6 grader Celsius. Klip kun, når det virkelig er nødvendigt, for græsset er også mere i dvale. I kort græs får mosser en chance for at vokse hurtigere. I oktober kan du stadig så nyt græs eller overså de bare pletter i græsplænen. Riv de nedfaldne blade fra plænen regelmæssigt. Saml disse blade i en kurv. Du kan sætte dem i kanten i november og bruge dem til at beskytte frostfølsomme planter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.